Komedogenskalaen - Et nyttig verktøy
Alle har vi vel opplevd at en hudkrem ikke har oppfylt våre forventninger. Kanskje reagerte du og ble rød, kanskje fuktet den ikke huden din nok, eller kanskje du fikk kviseutbrudd etter noen dager? Alt dette har en forklaring, og når du har skjønt det, vil du i mye større grad kunne velge riktig produkt til din hud.
Hva er komedogen-skalaen?
For å velge riktig er det viktig å forstå hvordan ulike oljer og fettstoffer kan påvirke huden din. For de er nemlig svært ulike, og vil ha vidt forskjellig bruksområder. Et nyttig verktøy for å vurdere dette er noe som kalles den komedogene skalaen, som rangerer oljer og fettstoffer basert på hvor sannsynlig det er at de tetter porene.
Den komedogene skalaen går fra 0 til 5, der 0 er ikke-komedogen og 5 er sterkt komedogen.
0 – Tetter ikke porene
1 – Liten risiko for tetting av porene
2 – Moderat og liten risiko for tetting av porene (kan tette porer hos noen, men vil være helt fin for de aller fleste).
3 – Moderat (Vil sannsynligvis tette porene hos de som har fet hud med anlegg for kviser, men vil ikke tette porene hos de som har tørr hud).
4 – Ganske høy (Disse oljene vil sannsynligvis tette porene hos de aller fleste hudtyper).
5 – Høy sannsynlighet for at porene tettes (Danner en hinne utenpå huden).
Riktig olje til riktig bruk
Oljer og fettstoffer med en høy rangering på skalaen (4-5) vil altså med stor sannsynlighet tette porene i huden din, og du vil derfor ha større sjanse for å få kviser. Jo høyere på skalaen oljene kommer, desto mindre egnet i hudpleie for fet hud som lett får kviser og urenheter. Oljer med lav rangering (0-1) vil ikke tette porene, trekker raskt inn i huden og anses derfor som godt egnet for akneutsatt hud. Det betyr ikke at oljer i kategori 4 og 5 er dårlig. Når man bruker oljer som ligger høyt på skalaen, er det fordi det er meningen at de skal danne en hinne på huden og virke barrierebeskyttende. Det finnes altså bruksområder der oljer med høyere komedogenitet er både nyttig og effektivt. Det handler om å velge riktig olje til riktig bruk.
Kviser/acne: Oljer nederst på skalaen (0-1) vil være optimale valg dersom du er utsatt for kviser. Dersom en krem inneholder større mengder fettstoff høyere på skalaen vil du høyst sannsynlig merke utbrudd etter få dagers bruk. Her handler det om å finne den ideelle balansen til sin hud, nok fukt og beskyttelse, men uten kviser. Kanskje vil du tåle en mindre mengde olje i kategori 2 f.eks.
Tørr hud: Oljer med litt høyere komedogenitet kan være svært fuktighetsgivende og nærende for tørr og sensitiv hud. Brukt med forsiktighet og i moderate mengder kan disse oljene bidra til å mykgjøre og styrke hudbarrieren. Ansiktshud er mer sensitiv enn huden ellers på kroppen. En god krem/salve til kroppen kan gjerne inneholde en større andel fettstoff litt opp på skalaen. Tørre albuer og knoker har spesielt godt av oljer høyt på skalaen.
Eksem, arr og sprukken hud: Enkelte oljer/fettstoffer med høy komedogenitet (4-5), kan være effektive i behandlingen av visse typer eksem, sprukken hud og arrdannelse, samt på f.eks. neglebånd Sprukne hæler og knoker er et godt eksempel der fettstoffer høyt på skalaen, slik som f.eks. kakaosmør, vil være ideell. Fettstoffet vil da ligge utenpå som en beskyttende og mykgjørende hinne, slik at huden får mulighet til å repareres. Deres nærende egenskaper kan derfor bidra til å gjenopprette hudens balanse. I sårsalver er ofte større deler av fettstoff i denne kategorien.
Massasje: Oljer med høy komedogenitet (3-5) kan være ideelle til bruk som massasjeoljer, da de gir glatthet og glideeffekt under massasjen. Dette er på grunn av deres evne til å ligge utenpå huden lengre enn oljer lavere på skalaen.
Nøkkelen til å velge riktig
Nøkkelen til å finne riktig produkt ligger derfor i stor grad i sammensetningen av fettstoffer. I Englegårds produkter er oljene nøye vurdert og satt sammen i blandinger for å oppnå en optimal effekt og god balanse.
I tabellen finner du eksempler på noen vanlige oljers rangering på skalaen.
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Arganolje Hampfrøolje Tistelolje |
Solbærfrøolje Squalane Blåbærfrøolje Castorolje Druekjerneolje Nypefrøolje Tindvedolje Hasselnøttolje Kamelliafrøolje Brokkolifrøolje Jordbærfrøolje |
Fikenkaktusolje Valnøttolje Neemolje Solsikkeolje sheasmør Søt mandelolje Aprikoskjerneolje Jojobaolje Mangosmør Olivenolje Ferskenkjerneolje Tamanuolje Borageolje Talg Lanolin |
Nattlysolje Avocadoolje Sesamolje, Gulrotfrøolje Moringaolje |
Kakaosmør Kokosolje Palmeolje Linseolje |
Hvetekimolje Soyaolje |