Skadelige stoffer i hudpleie - Parabener

Hva er parabener?

Paraben er en type konserveringsmiddel som brukes i hudpleie og kosmetiske produkter. Parabener brukes for å hindre sopp og bakterier i krukker og tuber. Om lag 80 prosent av all kosmetikk inneholder parabener.

 

Derfor bør du unngå parabener

Parabener står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer, som kan både etterligne, hemme og øke effekten av de naturlige hormonene i kroppen. Forskere har lenge sett skadeeffektene av parabener i dyreriket, men det er først de siste årene det har blitt fokusert på skadeeffektene hos mennesker.

Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne, og er også satt i sammenheng med enkelte former for kreft som brystkreft hos kvinner. Forskere har også mistanke om at parabener kan føre til redusert sædkvalitet og testikkelkreft hos menn. Også allergier, hormonproblemer og svikt i immunsystemet kan være mulige effekter ved bruk av parabener.

Forskere og myndigheter advarer mot parabener. Det har blitt foretatt en rekke undersøkelser av parabener, og de fleste har vist at de forskjellige parabenenes grad av hormonforstyrrende effekt varierer sterkt. Isobutylparaben ser ut til å ha sterkest effekt, etterfulgt av Butylparaben. På grunn av dette har mange forskere gått ut og advart mot å bruke produkter med høyt innhold av parabener.

Norske og europeiske ekspertkomiteer har ved flere anledninger vurdert om parabener er trygt å bruke som konserveringsmidler i kosmetikk. I 2005 konkluderte EUs Vitenskapskomité for kosmetikk (SCCP) med at de ikke kan gå god for sikkerheten til fire parabener: Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben.

Undersøkelser gjort av Kyoto Prefectural University of Medicine har også vist at parabener som tidligere har vært ansett som trygge, som Methylparaben, kan øke produksjonen av frie radikaler i kroppen. Dette kan føre til at huden blir mer sensitiv for solen, noe som kan være skadelig med tanke på aldring av huden og hudkreft.

Det er også bevist at alkohol, som er en hyppig brukt ingrediens i de fleste kosmetikkprodukter, kan hjelpe parabener med å trenge lettere inn i huden, samtidig som det kan forvandle Methylparaben til Butylparaben – en av de mest skadelige parabenene. Selv om det lenge har blitt argumentert med at stoffene ikke kan absorberes av huden, er det nå lagt frem bevis på at hele 20 til 60 prosent av parabenene absorberes.

 

Hva skal du se etter?

For å være sikker på at produktene du bruker ikke inneholder parabener, sjekk innholdslisten for følgende:

  • Methylparaben
  • Sodium Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Isopropylparaben
  • Butylparaben
  • Isobutylparaben

 

Anbefalinger

Vi anbefaler å unngå produkter som inneholder parabener. Det finnes en rekke parabenfrie kosmetikkprodukter. Se for eksempel Englegårds utvalg av 100% naturlige produkter, helt fri for parabener og andre skadelige stoffer.