Skadelige stoffer i hudpleie - Aluminium i deodorant

Aluminium i deodorant

Aluminium finnes i både mat, drikke og i kosmetikk, men store mengder kan være skadelig. Aluminimum er den aktive ingrediensen i deodoranter med antiperspirant, og det som skal gjøre at du ikke svetter. 


Derfor bør du unngå aluminium i deodorant

Aluminium tas opp lettere på nybarbert hud, slik det ofte er under armene, og vi vet at aluminium kan være helseskadelig i store doser. 

Langvarig inntak av aluminium kan gi skader på nervesystemet både hos voksne og avkom. En hypotese er også at stort inntak av aluminium kan medvirke til utvikling av demenssykdom. Her trengs mer forskning, både på hvor mye kroppen tar opp og på langtidseffekter. Selv om studier er i gang, vil det ta mange år før det vil komme en revidert anbefaling fra EU.  

Aluminium er kjent for å ha en genotoksisk profil som er i stand til å forårsake både dna-endringer og epigenetiske endringer. Videre kan aluminium i form av aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat etterligne østrogen, og dermed teoretisk bidra til brystkreftprogesjon. Kan også gi allergiske reaksjoner.

Mattilsynet har gitt Vitenskapskomiteen for mattrygghet i oppdrag å sjekke hvor mye aluminium vi får i oss gjennom mat og drikke. Komiteen konkluderte med at vi i snitt ikke får i oss for mye gjennom mat, men legger man til kosmetikk, viser undersøkelsen at de som bruker antiperspirant, kan få i seg for mye aluminium. 

Grenseverdien for inntak av aluminium er 2 mikrogram aluminium per kilo kroppsvekt per uke. Slike beregninger er det ikke mulig for forbrukerne å gjøre selv, da det ikke står hvor mye produktene inneholder på emballasjen. I Norge finnes det heller ingen grense på hvor mye aluminium det er lov å tilsette produktene. 

 

Hva skal du se etter?

Ønsker du å unngå aluminium i deodoranter, unngå produkter med aluminum chlorohydrate, aluminum allantoinate, aluminum carbonate og aluminum chloride i ingredienslisten. 

 

Anbefalinger

Minimer bruken av antiperspirant med aluminium. Unngå å bruke det på sår eller nybarbert hud. Det aller beste er å velge en naturlig deodorant uten aluminium. Det finnes produkter på markedet som ikke inneholder dette. Se for eksempel Englegårds 100% naturlige kremdeodorant, helt fri for aluminium og andre skadelige stoffer.