Skadelige stoffer i hudpleie - Andre stoffer

Andre stoffer å være oppmerksom på

 Vær oppmerksom på blant annet:

  • Nanopartikler i solkrem. Har giftvirkninger som kan trenge inn i huden. Velg non-nano produkter. Det betyr at partiklene er så store at de ikke kan trenge inn gjennom huden. 
  • Fargestoffet Resorcinol i hårfarge. Har dokumentert hormonforstyrrende effekt, og er også allergifremkallende. Resorcinol skal være godt synlig i de hårfargeproduktene som inneholder fargestoffet.
  • SLS og SLES i såper og tannkrem. SLS står for sodium lauryl sulphate, på norsk kalt natriumlaurylsulfat. SLES, eller sodium lauryl ether sulfate, er et nært beslektet stoff som i hovedsak fungerer likt. Dette er et rensemidler som blir brukt til å få produkter til å skumme. De er veldig effektive til å fjerne skitt og smuss, men de stripper også huden for dens naturlige beskyttende oljer. Irriterer huden og forstyrrer barrierefunksjonen. Selv personer uten sensitiv hud kan oppleve irritasjon når de bruker pleieprodukter med SLS. SLS og SLES er sulfater, derfor kalles i blant såper uten dem sulfatfrie. Begge stoffer er kunstig framstilt, men de lages i stor grad av palmeolje, noe som har en negativ miljøeffekt i den grad det brukes olje fra plantasjer som fordriver regnskog. Se etter såper som er sulfatfrie. Såpestykker kokt på vegetabilske oljer og lut inneholder ikke noe SLS/SLES i det hele tatt.
  • Alkohol: Dreper bakterier. Siden alkohol også er fettløsende kan det dessverre fjerne sebumet (naturlig olje) i huden og bidra til irritasjon, tørr og sår hud.
  • Syntetisk parfyme. Kan gi allergi- og overfølsomhetsreaksjoner, og er en av de vanligste årsakene til kontaktallergi i Norge.