Skadelige stoffer i hudpleie - Triklosan

Hva er triklosan?

Triklosan er et antibakterielt stoff som brukes i kosmetikk og hudpleieprodukter (spesielt deodoranter og tannkrem), klær, tekstiler, leker, skjærefjøler, oppvaskkoster, sko og såler, samt en rekke andre forbrukerprodukter.

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) kartla i 2001 det årlige forbruket av triklosan i kosmetikk til 2,3 tonn, 74 prosent av dette i tannkrem. Tannkremen Colgate Total inneholder f.eks. triklosan.

 

Derfor bør du unngå triklosan

Triklosan er et antibakterielt stoff med miljøskadelige egenskaper. Stoffet kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, noe som kan føre til at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle, vil bli vanskeligere å bekjempe. Triklosan er også en miljøgift.

Norske helse- og miljømyndigheter jobber for et europeisk forbud mot triklosan i forbrukerprodukter grunnet bekymring om antibiotikaresistens.

En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2012 viser til at triklosan kan øke risikoen for antibiotikaresistens. Folkehelseinstituttet advarer mot utstrakt, ukritisk og unødvendig bruk av både triklosan og andre bakteriedrepende stoffer, og Mattilsynet prøver å overbevise Europakommisjonen om å forby triklosan i kosmetiske produkter.

 

Hva skal du se etter?

Produkter som inneholder triklosan, blir gjerne markedsført med at de har lukt- og bakteriehemmende egenskaper. Se ellers etter:

  • Triklosan
  • Triclosan

 

Anbefalinger

Det aller beste er å bruke produkter uten triklosan.

Det finnes en rekke triklosanfrie kosmetikkprodukter. Se for eksempel Englegårds utvalg av 100% naturlige produkter, helt fri for triklosan og andre skadelige stoffer.